O Bakaluku

Bakaluk je priča o ukusima koji stvaraju zajedničke uspomene


Kada se osvrnemo iza sebe uvek pokušavamo da se setimo onih najvrednijih uspomena. Kada počnemo da ih slažemo i upoređujemo, shvatimo da su najvrednije upravo one uspomene provedene sa našom porodicom i prijateljima, proživljene emocije i ljubav koje su zračile u momentu njenog stvaranja.

Postoje uspomene kojih se samo sećamo, ali postoje i one koje možemo da probudimo i oživimo do te mere da postanu nova nezaboravna iskustva.

Seckanje valjuščića za čorbu, mlevenje maka za štrudlu, pripremanje zimnice, miris špajza i drveta u smederevcu.  Razvlačenje testa za kiflice, krckanje domaćeg hleba, miris dimljene slanine, zveket tanjira i ređanje escjga na stolu. Sve su to zvukovi, ukusi i mirisi dedine pušnice, bakine kuhinje i njenih recepata iz starih kuvara. Od špajza i podruma do kuhinje i trpezarije. Tu su stvorene zajedničke uspomene za ceo život.

One su urezane u ukusima tradicionalne domaće hrane. Ne samo kada se ona stvara već i kada je sa svojom porodicom i prijateljima delimo. Kroz ukuse domaće hrane putujemo kroz vreme. Ukusi nas vraćaju u priče iz vremena naših predaka, kako su te ukuse nasleđivali, pravili, delili i prenosili dalje. Ukusi domaće hrane nam govore i o našoj  budućnosti i želji da te ukuse sačuvamo i prenesmo na sledeće generacije.

Bakaluk je upravo priča o ljubavi prema domaćoj, rukom pravljenoj  hrani sa naših planina, salaša i seoskih domaćinstava i stvaranju tih istih zajedničkih uspomena. Tu priču želimo da ispričamo zajedno sa vama. Želimo da vi budete deo priče koja se nastavlja kroz zajedničke uspomene i da stvorite svoje nove!

Bez obzira da li pečete papriku ili samo jedete ajvar, da li ste glavni kuvar ili samo sečete krompir, da li postavljate sto, sipate piće ili jednostavno  uživate u ukusima domaće hrane zajedno sa prijateljima i porodicom, važno je da to radite zajedno.

Blagoslovene mnoge ručice!