Opis
Pirotski reškavac
Pirotski reškavac je sir za grilovanje napravljen od mleka sa obronaka Stare planine u pirotkom kraju. Reškavac, sir za grilovanje je proizveden od parenog testa. Kvalitet mleka sa pašnjaka Stare planine daje ovom siru za grilovanje jedinstven ukus i specifičnu žućkastu boju.
Reškavac je dobio ime po starom izrazu pirotskog govora RÉŠKAV - braonkast, što označava reš boju nakon grilovanja ili prženja.
Tokom izrade koristi se isključivo prirodne sastojke, držeći se principa da mleku ne treba ništa dodavati,niti uzimati od onoga što je priroda dala.
Preporuka za konzumaciju reškavca:
Preporučuje se kao toplo predjelo, dodatak doručku, roštilju, sendviču, na salati...
Preporuka za grilovanje reškavca: Kriške od debljine oko 1 cm, na vrućem grilu ili tiganju peći sa obe strane oko pola minuta-minut do kne dobije braon-reškavu boju.