Opis
Sremski kulen
Sremski kulen sa geografskim poreklom je verovatno najpoznatiji delikates domaćinstava "Kićenog Srema".
Za vrhunski sremski kulen najvažnije je kvalitetno i odabrano meso od domaćih svinja iz sopstvenog uzgoja i tradicionalna receptura prenošena generacijama. Pored najboljeg mesa, dodaju se so i ljuta paprika
Nakon hladnog dima, sremski kulen se ostavlja da dozreva najmanje 5 meseci na blagom vetru i tek onda je spreman za trpezu uz koju čašicu domaće rakije.
Karakteristike Sremskog kulena
- Sremski kulen ima prijatanu aromu dimljenog pikantnog mesa, ne previše ljutog.
- Sastojci: Odabrano meso buta domaćih svinja, so, ljuta paprika. Punjeno u prirodno crevo-katu
- Bez aditiva, konzervansa, bilo kojih hemijskih supstanci
Nutritivne vrednosti na 100 g:
Energetska vrednost | 1820 Kj/433Kcal |
Masti: | 31.3 g |
Od kojih zasićene mas.kis | 11.9 g |
Ugljeni hidrati: | 4.4 g |
Od kojih šećeri: | 0.1 g |
Proteini | 34.6 g |
So | 2.7 g |
Proizvođač:
Sremski kulen proizvodi porodično domaćinstvo Jovanović iz Laćarka But&Co
But&Co je jedini nosilac sertifikata zaštićenog imena porekla za proizvod Sremski kulen,
i na taj način su član Saveza Original Srbija koji okuplja proizvođače proizvoda sa geografskim poreklom.