Opis
Zlatarski sir 250 g vakumiran
Zlatarski sir je kravlji beli punomasni sir sa geografskim poreklom koji se proizvodi u seoskim domaćinstvima prelepe planine Zlatar.
Zbog svoje tradicije, reputacije i jedinstvenog kvaliteta, zlatarski sir ima zaštićeno geografsko poreklo. Zdrav ekosistem, čist vazduh i bogatstvo biljnih vrsta na Zlatarskim pašnjacima utiču da se dobije prvoklasno mleko od kojeg se pravi Zlatarski sir.
Karakteristike Zlatarskog sira
- Zlatarski sir se pravi isključivo po tradicionalnoj recepturi domaćinstava sa Zlatara u kojem ručni rad ima veliku ulogu
- Odlikuju ga tanke kriške jer se Zlatarski sir pritiska u drvenim krugovima
- Zlatarski sir je zreli sir, odležava minimum 40 dana dok ne sazri.
- Sastojci: Mlečna mast od 45 do 67%, voda i so. Sadrži laktozu
Proizvođači:
Proizvođači Zlatarskog sira su domaćinstva okupljena u udruženju "Zlatarski sir" i u toku ove godine će postati nosioc oznake geografskog porekla za Zlatarski sir. Udruženje je član Saveza Original Srbija koji okuplja proizvođače proizvoda sa geografskim poreklom.
Bakaluk prodavnica sarađuje sa domaćinstvom Trtović iz Komarana.
Nutritivne vrednosti Zlatarski sir na 100g:
Energija | 1330 KJ/ 317 Kcal |
Ukupne masti | 32g |
Zasićene masne kiseline | 20.16 g |
Ugljeni hidrati |
0.1g |
Šećeri |
0.1g |
Proteini | 14.7 g |
So | 2.0 g |